Winy Maas, architect

 

Pagina voor het laatst aangepast op 17 september 2024.

 

Architect Winy Maas over zijn Valley

Bron: Zuidas

 

De Zuidas van de toekomst

Architect Winy Maas windt er geen doekjes om: het ontwerp van Valley bevat ook kritiek op de klassieke Zuidas. "De spiegelende glazen wanden verwijzen naar de ontoegankelijke Zuidas van weleer. De groene vallei die daar doorheen breekt, is de Zuidas van de toekomst."Als medeoprichter van bureau MVRDV loopt Maas weliswaar al een tijdje mee, toch is Valley zijn eerste creatie in Zuidas. Eerder zette hij voetafdrukken neer in bijvoorbeeld Spanje en Korea. Dichterbij maakte hij onder meer het ontwerp van de Markthal in Rotterdam. In kringen is Maas beroemd en berucht. "Haha, een 'rocksterarchitect'? Nou, zo zie ik dat niet hoor. Ik vind mezelf wel iemand die ideeën heeft en daar honderd procent achterstaat. Dat ik daardoor soms een wat felle indruk maak, komt doordat ik achter mijn visie sta. Ik wil de wereld wat brengen, juist door niet mee of achteraan te lopen."

 

Spanningsveld

Valley, waarvan Maas in 2013 het ontwerp maakte, is een uitgesproken resultaat van zijn visie. "Als architect vind ik het interessant om een spanningsveld op te zoeken. In het ontwerp van Valley hebben we dat vertaald door in het ontwerp zowel de toekomst als het verleden een plek te geven." Zeker in 2013 was Zuidas nog geen levendige stadswijk. "We wilden met ons ontwerp iets maken dat afweek van de glimmende kantoorkolossen die Zuidas domineerden. Zodoende kwamen we op het idee van een gebouw waarbij de strakke glazen spiegelwanden het oude Zuidas vertegenwoordigden en het gebouw hiermee met dit Zuidas verbinden. De grillige vormen die er als ware zijn 'uitgehakt' en het vele groen geven dan weer een doorkijk naar de toekomst van Zuidas." Oorspronkelijk geschoold als landschapsarchitect wist Maas goed wat groen voor een gebouw kan doen. "En het was natuurlijk geweldig dat wereldvermaard tuinarchitect Piet Oudolf zich bij ons team aansloot."

 

 

Met de computer

Daarbij wilde Maas ook een zekere intimiteit aan valley toevoegen. Best een uitdaging gezien de omvang van het gebouw, dat zo'n 75.000 vierkante meter meet. Toch is het gelukt, afgaande op de artist impressies. Vooral de terrassen en trappen met de bomen, planten en bloemen dragen bij aan die intimiteit. Opvallend genoeg is het 'menselijke' gebouw grotendeels door de computer ontworpen. "Al is het eerste ontwerp wel met de hand gemaakt en altijd de leiddraad gebleven. Maar als je zoveel verschillende vormen wilt toevoegen, moet je daar digitale modules op loslaten. Anders kost het teveel tijd en geld. Door computer berekende constructies kun je grotendeels van tevoren laten maken en ter plekke in elkaar zetten. Bovendien kun je met computermodellen vormen zoeken die het best bestand zijn tegen wind en andere elementen. En die passen bij het budget. Zonder computer en deze manier van 'scripting' was Valley niet tot stand gekomen en niet rendabel geweest. Het klopt dus dat die grillige vormen het optimale resultaat zijn van modellen en simulaties.'

 

Ingrijpen

De afgelopen jaren kwam Maas regelmatig langs om de bouw van valley live te zien. "Het is altijd heerlijk om te zien hoe een idee tot leven komt. Maar we hebben in de bouwfase nog wel moeten ingrijpen. Bijvoorbeeld toen de eerste kozijnen geplaatst werden. Dat was even schrikken. Hoewel we het wel zo bedacht hadden kreeg het gebouw meteen een soort 'Benidorm-uitstraling'. Gelukkig kon dit nog aangepast worden. En nee, dat kan niet altijd. Wat dat betreft heeft zowel ontwikkelaar EDGE als de bouwcombinatie Valley zich altijd flexibel opgesteld." Daar komt bij dat er veel tijd zit tussen het ontwerp en de realisatie. In die tijd komen er nieuwe technieken en materialen op de markt. "Natuurlijk hebben we nu meer inzichten dan in 2013, maar dat hoort bij ons vak. 

 

Loslaten

Nu breekt de tijd aan waarin Maas het ontwerp moet loslaten, vindt hij zelf. "Dat vind ik het mooie aan creëren. Valley is misschien wel uit onze koker gekomen, maar mensen hebben er nu al een eigen verhaal bij. Denk aan de bouwer die hier jaren aan heeft gewerkt en aan de bewoners die hier hun eigen herinneringen gaan maken." Dat Valley straks ook openbare functies krijgt, vindt Maas niet alleen mooi, maar ook belangrijk voor de ontwikkeling van de Zuidas. "Als je wilt dat Zuidas een aantrekkelijke buurt wordt voor iedereen, moet je daartoe uitnodigen. Ik denk dat Valley daar met de openbare ruimtes, een museum en de skybar, aan bijdraagt. Dat geldt overigens ook even verderop voor Tripolis-park, waar we het ontwerp voor hebben gemaakt. Wederom zie je hier een verschuiving van kantoor naar verschillende functies. Eeen plek waar werken, wonen en verblijven wordt gecombineerd. Als men wilt dat de Zuidas zich ontwikkelt tot een stadswijk, dan moet je hiermee doorgaan. En volgens mij gebeurt dat ook, want ik zie dan de gemeente hiet veel tijd en moeite insteekt. Wat mij betreft mag de architectuur nog wel wat spannender. Maar kleur, meer diversiteit en meer 'dialoog', dat moet toch kunnen."

 

Architect Winy Maas over zijn Valley

Bron: Zuidas

 


"Ik wil de wereld wat brengen,
juist door niet mee of achteraan te lopen."


Winy Maas, architect (1959-)


Ludwig van Hooren is lid van Dutch Photographers (DuPho), platform GKf, Federation of European Photographers (FEP), Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en Canon Professional Services (CPS), en staat ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel in Breda. Op alle werkzaamheden  zijn de Algemene Leverings- en Betalingsvoorwaarden van toepassing.

 

Ludwig van Hooren Vakfotografie privacyverklaring


 

Terug naar Portfolio Architectuurfotografie Amsterdam