Schotland mei 2006

Voor het laatst aangepast op 13 september 2024.

 

Portfolio

 

Optimale beleving

Voor een optimale beleving van de fotografie adviseer ik je om de portfolio op groot scherm te bekijken (laptop of desktop). De portfolio is behoorlijk groot, het kan dus wat langer duren voordat hij volledig opent.

 

Technische informatie

Als je nadat de portfolio is geopend met de muis over de thumbnail beweegt dan verschijnt de locatie waar de opname is gemaakt en enkele technische gegevens van de opname zoals de instelling van de ISO, het gebruikte diafragma en de sluitertijd en het gebruikte brandpunt van het objectief.

 

Link portfolio

Om de portfolio van de fotoreis naar Schotland te bekijken, klik hier.

 

 

Apparatuur

 

Tijdens de fotoreis naar Schotland in 2006 fotografeerde ik digitaal. Ik fotografeerde met de Canon 5D Mark in combinatie met de objectieven:

  • Canon EF 24-70mm f2.8L USM
  • Canon EF 70-200mm f/2.8L USM

De fotoapparatuur werd vervoerd in een Lowepro fotorugzak. Als accessoires gingen o.a. mee:

  • een Sensor Brush van Visibledust om onderweg de sensor schoon te kunnen maken
  • lens cleaning tissues
  • polarisatie- en grijsfilters
  • een losse Gossen belichtingsmeter
  • losse flitsers
  • statief
  • laptop
  • extra accu's en batterijen voor de camera en de flitser
  • voldoende geheugenkaarten.

 

Beschrijving van de reis

 

Geschreven door

Geschreven door Ludwig van Hooren. Met dank aan Jan Mackenback voor het bijhouden van een dagboek. En dank voor Google en Google Earth voor het kunnen terugvinden van veel informatie en locaties.

 

Firth Bridge

Van vrijdag 2 juni t/m zondag 11 juni 2006 heb ik met een enthousiaste groep van 7 cursisten Schotland bezocht. Na een ontspannen en gezellige overtocht van IJmuiden naar Newcastle kwamen we uitgerust in Newcastle aan, een havenplaats in het noorden van Engeland. Tijdens onze eerste reisdag in het Verenigd Koninkrijk richting het noorden maakten we een tussenstop in North Queensferry, een klein plaatsje ongveer 16 km ten noorden van Edinburgh. Het stadje ligt aan de rivier de Forth en biedt een schitterend uitzicht over de rivier zelf en de indrukwekkende Forth Bridge. Deze brug is een 19e eeuwse spoorbrug die de oevers van de rivier de Forth verbindt. De totale lengte van de brug bedraagt ruim 2,5 km en de langste overspanning is (2x) 521,30 m. Tijdens ons bezoek stond de brug in de steigers maar we konden er toch nog steeds spectaculaire opnamen van maken, mede dankzij het fantastische weer.

SCH06A_051-layout-out-leeg-1920x1080---1750x900.jpg

De spectaculaire Forth Bridge over de rivier de Forth.

 

Na ons bezoek aan North Queensferry reden we dieper Schotland in en in de loop van de middag maakten we een fotostop bij Loch Lomond, het grootste meer (of Loch) in heel Brittanië en misschien ook wel het mooiste. Loch Lomond is gelegen in het hart van het Trossachs National Park. Je vindt hier schitterende wilde landschappen met in de verte zicht op de vaak met sneeuw bedekte bergen.

Tegen de avond kwamen we aan bij onze gastvrouw Margie Golding. Margie runt een gezellige Bed and Breakfast in Benderloch, een klein gehucht even ten noorden van Oban. Het huis staat vol met foto's van haar 3 'lieve' viervoeters. Als afsluiting van de dag hebben we in het dorp van een heerlijke Indische maaltijd genoten.

 

Oban

Oban is een compacte en aantrekkelijke plaats aan de westkust van Schotland, omgeven door kilometerslange dramatische kust en mooie landschappen. De stad staat ook bekend als de Toegangspoort naar de Eilanden, aangezien een aantal veerboten vanuit de haven vertrekken en reizen naar de Binnen- en Buiten-Hebriden. Maar voordat we naar het centrum van Oban vertrekken om de stad en zijn omgeving te fotograferen, geef ik eerst een presentatie van reeds door mij in het verleden gemaakte opnamen met uitleg over techniek, licht en compositie. Met al mijn technische informatie en inspiratie krijgt een ieder de gelegenheid om op zijn/haar eigen wijze een impressie van deze havenplaats te maken. We beginnen ons bezoek aan Oban met een bezoek aan McCaig's Tower, vanaf waar je een schitterend uitzicht over de stad en zijn omgeving hebt. Het stadsbeeld van Oban wordt grotendeels bepaald door McCraig's Tower. De  filantropische bankier John Stuart McCaig financierde vanaf 1897 tot 1902 de bouw van wat McCaig's Tower zou gaan heten. Er werd voornamelijk in de wintermaanden gebouwd, wanneer anders veel plaatselijke metselaars werkloos zouden zijn geweest. Met zijn dood op 29 juni 1902 stopte de constructie. Het was McCaigs idee om een gebouw gelijkende op het Colosseum neer te zetten. In de open ramen moesten beelden komen en erin een museum en kunstgalerij. Naast een filantropische actie, bedoelde hij de bouw ook zeker als monument voor hemzelf en zijn familie.

 

Kilchurn Castle

Na ons bezoek aan Oban rijden we richting Loch Awe waar we vanaf het terras van het Loch Awe hotel een schitterend uitzicht hebben op Kilchurn Castle. Kilchurn Castle is een van de meest gefotografeerde kasteel ruïnes van Schotland. Het is de ruïne van een 15e-eeuws kasteel aan de noordoostelijke oever van het meer. Het kasteel kan alleen in de zomer bezocht worden door een korte boottocht of door een korte wandeling vanaf een kleine parkeerplaats net na de brug over de rivier de Orchy. Helaas hebben we nu niet de gelegenheid om het kasteel in detail van dichtbij te bekijken en te fotograferen.

SCH06C_011-layout-out-leeg-1920x1080---1750x900.jpg

Uitzicht op Loch Awe vanuit het Loch Awe hotel, met in de verte de ruïnes van Kilchurn Castle.

 

Na ons bezoek aan Loch Awe rijden we door richting de Glencoe vallei. Onderweg ontmoeten we op een parkeerplaats een aardige en fotogenieke Schotse doedelzakspeler. De locatie is adembenemend. Hij is ingehuurd om een bus met Japanse toeristen te verrassen in dit uitgestrekte Schots landschap. Ik vertel hem dat wij op fotoreis zijn en hij verleent direct zijn medewerking om voor ons model te staan. 

 

SCH06C_029-layout-out-leeg-1920x1080---1350x900.jpg

Doedelzakspeler op een parkeerplaats van de A-82 richting Glencoe.

 

Na een korte impressie van een klein gedeelte van de Glen Coe vallei met enkele mooie fotostops, kunnen we in het begin van de avond genieten van een heerlijk diner in een sfeervol restaurant in Onich, een klein dorpje in het historisch graafschap Inverness-Shire. Vanaf Onich reden we wat later op de avond uiteindelijk weer terug naar Benderloch.

 

The Old Inn

De volgende ochtend vroeg verlaten we Benderloch. Via Fort William rijden we richting Mallaig vanaf waar we met de pont naar Armadale op het Isle of Sky vertrekken. Mallaig is een belangrijke vissershaven en veerhaven. Na onze aankomst in Armadale vervolgen we onze weg naar ons nieuwe onderkomen in Carbost, een klein dorpje op een afstand van 65 km westelijk van Armadale. In Carbost bevindt zich de Tallisker Distillery die de gelijknamige Tallisker, een Schotse Single Malt Whisky, destilleert. We verblijven voor 2 nachten in 'The Old Inn', een herberg gelegen aan de oevers van Loch Harport. The Old Inn is erg populair bij zowel de lokale bevolking als bij toeristen en bergwandelaars. Er wordt het gehele jaar door live muziek gespeeld, variërend van traditionele Schotse muziek tot moderne rock. De keuken is uitstekend en biedt een breed scala aan gezonde pubmaaltijden en de bar heeft een grote verscheidenheid aan lokale bieren (ales) en Schotse moutwhiskey's. De locatie, gelegen aan de rand van het meer, biedt uitstekende fotomomenten waar we dan ook volop van gaan profiteren.

 

SCH06D_074-layout-out-leeg-1920x1080---1750x900.jpg

Volop lokale sfeer en unieke fotomomenten in The Old Inn in Carbost.

 

Na van een heerlijk diner in The Old Inn genoten te hebben besluiten we we dag af te sluiten bij Fiskavaig Bay. Fiskavaig Bay is een schitterende fotolocatie om van de zonsondergang te kunnen genieten (en vast te leggen natuurlijk).

 

SCH06D_103-layout-out-leeg-1920x1080---600x900.jpg

Zonsondergang bij Fiskavaig Bay.

 

Mealt Falls

We genieten van een heerlijk en stevig Schots ontbijt waarna we Isle of Sky verder gaan ontdekken. Via de noordoever van Loch Harport rijden we richting het westen en bij Ullinish maken we onze eerste fotostop. Ulinish is een klein gehucht gelegen aan Loch Bracadale aan de zuidwest kust van Isle of Skye en leent zich uitstekend voor het maken van indrukwekkende landschapsopnamen. Maar waar eigenlijk niet op dit fotogenieke eiland. Via Bracadale rijden we naar Portree waar we de lunch gebruiken. Portree ligt ook aan de kust en is de grootste plaats op Isle of Skye. Het stadje aan de oostkant van het eiland, geflankeerd door hoge kliffen. Na de lunch rijden we verder langs de kust richting Lealt Falls. Na een korte stop bij deze waterval rijden we door naar Mealt Falls. Mealt Falls is een hele bijzondere waterval. Het water stort zich hier 55 meter naar beneden, over de kliffen van Kilt Rock, direct in de Atlantische Oceaan.

SCH06F_084-layout-out-leeg-1920x1080---600x900.jpg

Mealt Falls

 

Na de waterval uitgebreid gefotografeerd te hebben rijden we via het noorden en westen Isle of Skye terug naar onze herberg The Old Inn in Carbost. Na een lange en uitermate inspirerende dag wacht ons een heerlijk diner in The Old inn. Na de avondmaaltijd besluiten we om nog samen de opnamen van de dag te bekijken en te bespreken.

SCH06G_001-layout-out-leeg-1920x1080---1350x900.jpg

Gezamenlijk bekijken en bespreken van het gemaakte fotowerk in The Old Inn.

 

Richting Isle of Mull

Helaas, we moeten de The Old Inn weer verlaten. We hebben er twee fantastische dagen mogen doorbrengen en het is zeker de moeite waard om er nog een keer naartoe terug te keren. We rijden stevig door richting Armadale omdat we de pont wilden halen die ons terug zal brengen naar Mallaig. Helaas dus geen tijd meer voor fotostops. Net op tijd komen we bij de steiger in Armadale aan waar de pont op het punt staat te vertrekken. Na de oversteek maken we een korte fotostop iets ten zuiden van Mallaig waar we in mist gehulde spierwitte stranden aantreffen. We concentreren ons met onze camera's op het maagdelijk witte zand, de fraai gevormde stenen en, nadat de mist was opgetrokken, de fraaie vergezichten in de richting van Arisaig. Na onze rerugkeer in Mallaig rijden we pal zuidelijk richting Tobermory. Onderweg maken we diverse fotostops, bij Arisaig, maar ook bij Roshven House. Roshven House, schitterend gelegen aan de oevers van Loch Ailort in Moidart, is een historisch landgoed met meer dan 12 hectare grond. Het hoofdgebouw dateert van 1850.

 

Tobermory

Na ons bezoek aan Roshven House rijden we door naar Kilchoan, een gehucht met nog geen 200 inwoners. Kilchoan is een verspreide gehucht nabij de punt van het Ardnamurchan-schiereiland, een van de meest afgelegen locaties van het vasteland van Groot-Brittanië dankzij de 25 mijl lange smalle weg die bestuurders moeten durven te nemen om er toegang toe te krijgen. Iets voorbij Kilchoan bevindt zich het meest westelijke puntje van het vasteland van Groot-Brittanië. Vanuit Kilchoan nemen we de veerboot naar Tobermory, de grootste 'stad' op het eiland Mull. Na onze aankomst in Tobermory moeten we nog op zoek naar een plek om te overnachten. Het is druk dus moeten we onze groep  in tweeën opsplitsen voor de nacht. Na gezamenlijk van een heerlijk avondmaaltijd genoten te hebben in een lokaal restaurant in Tobermory bezoeken we 's-avonds het nabij gelegen Glengorm Castle. Glengorm Castle is een 19e-eeuws landhuis, ongeveer 6 km ten noordwesten van Tobermory. Bijzonder fotogeniek.

 

Isle of Mull ontdekken

Kort na het ontbijt in ons hotel in Tobermory vertrekken we met de auto's om Isle of Mull te ontdekken en te fotograferen. Onze eerste fotostop is bij Salen Bay, een mooie baai gelegen aan de Sound of Mull op ongeveer 16 km ten zuidoosten van Tobermory. Hier treffen we een aantal oude schepen aan, liggend op het strand. het lijkt wel of ze er al tientallen jaren liggen. Een bijzondere en fotogenieke locatie. In Grulin, vlakbij Salen Bay, maken we de volgende fotostop vanwege de felle blauwe bloemen die we tussen de oude bomen aantreffen en het zicht op Loch na Keal. In Scarisdale treffen we grillig gevormde bomen aan, staand direct aan de oever van Loch na Keal. Over de smalle en grillige kustweg rijden we verder richting Dhiseig waar we een fraai uitzicht hebben op de weg en de steile kliffen. In deze omgeving bevinden zich veel grote en kleinere watervallen. We maken een fotostop in de Glen More Vallei om de vergezichten en meren te bewonderen en te fotograferen. In Duart Bay hebbeen we een mooi uitzicht op Duart Castle, een dertiede-eeuws kasteel gelegen op 2,4 km van Craignure. In Craignure, waar ook de boot uit Oban aankomt, genieten we van een goede maaltijd in de Craignure Inn. Net buiten Craignure komen we een kudde Schotse Hooglanders tegen, trots poserend in de ondergaande zon. Terug in Tobermory treffen we de haven aan in de laatste zonnestralen van de zonsondergang. Een fraai einde van een hele mooie mooie dag.

 

Glen Coe vallei

Vanaf Tobermory rijden we via de kust naar Fishnish waar we Isle of Mull helaas weer moeten verlaten. Met de veerboot steken we de Sound of Mull over naar Lochaline waar we weer op het vaste land van Schotland arriveren. Via een schitterende route arriveren weuiteindelijk bij Loch Sunart waar we bij Achleek een fotostop maken vanwege de mooie vergezichten en de overdadig bloeiende gele brem. Bij Ardgour nemen we de ferry naar Nether Lochaber waarna we onze tocht voortzeten richting Glencoe. Glencoe is een dorp in het raadsgebied Highland in het noordwesten van de gelijknamige vallei Glen Coe. De zogeheten Lieutenancy areas van Schotland zijn de gebieden waarin Schotland is verdeeld voor ceremoniële doeleinden. Zij stemmen ongeveer -maar niet helemaal- overeen met de historische graafschappen. De rivier Coe stroomt ten noorden van het dorp en mondt daar uiteindelijk uit in Loch Leven, een zoutwatermeer dat één oppervlak vormt met Loch Linnhe. We maken een tocht rondom het meer met diverse fotostops. Via de Glen Coe vallei, met nog een fotostop bij Loch Achtriochtan rijden we terug richting North Queensferry (Forth Bridge). Bij Loch Lomond maken we nog een stop en we genieten van een (simpele) barbeque met uitzicht over het  meer. In North Queensferry overnachten we in het Queensferry Hotel welke zich haast pal onder de Forth Bridge bevindt.

SCH06K_048-layout-out-leeg-1920x1080---1350x900.jpg

Fotostop in de Clen Coe vallei bij Loch Achtriochtan.

 

Cove Pease Bay

Onze laatste dag in Schotland begint met een goed en stevig Schots ontbijt in ons hotel. Na het ontbijt hebben we nog even de gelegenheid om met het fraaie ochtendlicht nog enkele foto's te maken van North Queensferry, maar vooral ook van de indrukwekkend Forth Bridge. Het wordt tijd om richting Newcastle te rijden, een afstand van een kleine 200 km vanaf waar we met de ferry terug keren naar IJmuiden. Onderweg hebben we nog tijd om een fotostop te maken in Cove Pease Bay. Cove Pease Bay heeft een schitterend verborgen strand en een juweel van een haventje en de locatie voelt buitengewoon afgelegen aan, een ervaring die tegenwoordig moeilijk te vinden is. We passeren een tunnel die zich door de kliffen boort en we betreden een schijnbaar verborgen wereld van goudkleurig zand en oude havenmuren. Roze getinte rotswanden omringen de baai in een brede boog en met de havenmuren die het strand beschermen tegen de Noordzee, voelt het een beetje aan alsof we bij de Middellandse Zeekust arriveren. Een mooiere afsluiting van deze fotoreis naar Schotland kunnen we ons niet wensen.

SCH06L_045-layout-out-leeg-1920x1080---1350x900.jpg

Cove Pease Bay, een juweeltje. Een mooiere afsluiting van deze fotoreis naar Schotland kunnen we ons niet wensen.

 

 

Portfolio

 

Optimale beleving

Voor een optimale beleving van de fotografie adviseer ik je om de portfolio op groot scherm te bekijken (laptop of desktop). De portfolio is behoorlijk groot, het kan dus wat langer duren voordat hij volledig opent.

 

Technische informatie

Als je nadat de portfolio is geopend met de muis over de thumbnail beweegt dan verschijnt de locatie waar de opname is gemaakt en enkele technische gegevens van de opname zoals de instelling van de ISO, het gebruikte diafragma en de sluitertijd en het gebruikte brandpunt van het objectief.

 

Link portfolio

Om de portfolio van de fotoreis naar Schotland te bekijken, klik hier.

 

'There are few places in my life that I’ve found more ruggedly beautiful
than the Highlands of Scotland. The place is magical, it’s so far north, so remote,
that sometimes it feels like you’ve left this world
and gone to another. '

Julia London


Ludwig van Hooren is lid van Dutch Photographers (DuPho), platform GKf, Federation of European Photographers (FEP), Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en Canon Professional Services (CPS), en staat ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel in Breda. Op alle werkzaamheden  zijn de Algemene Leverings- en Betalingsvoorwaarden van toepassing.

 

Ludwig van Hooren Vakfotografie privacyverklaring


 

Terug naar Fotoreizen.