Portfolio dag 2
Voor het laatst aangepast op 13 september 2024.
Ga met de muis over de thumbnail. Er verschijnt dan informatie over de locatie en technische informatie betreffende de opname.
Klik op de thumbnail voor een vergroting.
‘All other cities are doomed,
but I imagine that as long as people exist,
Constantinople will exist.’
Petrus Gyllius, natuurwetenschapper, topograaf en vertaler
Klassiek
De Fransman Pierre Gilles of Petrus Gyllius (1490-1555) was goed thuis in het Klassiek Grieks en Latijn, maar ook in de natuurlijke historie. Hij was zeer geïnteresseerd in ichtyologie (wetenschap die zich bezig houdt met de studie naar vissen), bestudeerde het zeeleven aan de kusten van Frankrijk en de Adriatische Zee en publiceerde in 1553 een verhandeling over de namen van vissen.
Constantinopel
Hij trad in dienst van bisschop Georges d'Armagnac en was als echte humanist evenzeer geïnteresseerd in de wetenschap zoals in oude bronnen, waarbij in deze geest enkele representatieve werken werden gepubliceerd. Hij vertaalde Aelian, Heliodorus, Porphyrius en Oppian, en stelde een Grieks-Latijn woordenboek samen. Hij was rond 1540 in Rome. In 1544 arriveerde Gilles, samen met André Thevet, in Constantinopel als gezant van Frans I van Frankrijk bij het hof van Suleiman de Grote, met de missie om manuscripten te verzamelen voor de bibliotheek van de Franse koning. Hij verbleef tot 1547 in de Ottomaanse hoofdstad en verkende samen met André Thevet Chalcedon.
Leger
In 1548 sloot hij zich, volkomen berooid, aan bij het Ottomaanse leger, nam deel aan de campagne tegen Perzië en marcheerde tot aan Aleppo. Daar ontmoette hij de Franse ambassadeur d'Aramon en zijn escorte G. Postel, en vergezelde hen op hun reis naar Egypte en het Heilige Land. In 1550, toen hij terugkeerde naar Constantinopel, werd Gilles gevangengenomen door piraten. Kardinaal d'Armagnac bood aan zijn losgeld te betalen en vroeg in ruil daarvoor om een beschrijving van Gilles' reizen. Eenmaal terug in Rome stelde Gilles ijverig de eerste archeologische studies over Constantinopel en de Bosporus samen, gidsen van onschatbare waarde voor alle toekomstige reizigers.
Plotseling overlijden
Door de plotselinge dood van Gilles werden deze teksten echter pas in 1561-1562 gepubliceerd door zijn neef Antoine Gilles. In zijn vier boeken over de topografie van Constantinopel beschrijft Gilles in eerste instantie de geografische ligging, de natuurlijke omgeving, de watervoorziening en het klimaat van de regio. Vervolgens bespreekt hij het mythologische en historische verleden van de stad en beschrijft vervolgens voor elk van de zeven heuvels van de stad de monumenten, muren, poorten en torens. Hij komt terug op de oudste monumenten op elke heuvel en eindigt met de beschrijving van Galata en de Ottomaanse monumenten. Aan deze Engelse vertaling werd een beschrijving toegevoegd van Constantinopel tijdens de regering van Arcadius en Honorius, en een bijlage, met de tekst van een manuscript in de Bodleian Library, over de beelden van Constantinopel, die in 1204 door de kruisvaarders werden geplunderd.
Ludwig van Hooren is lid van Dutch Photographers (DuPho), platform GKf, Federation of European Photographers (FEP), Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en Canon Professional Services (CPS), en staat ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel in Breda. Op alle werkzaamheden zijn de Algemene Leverings- en Betalingsvoorwaarden van toepassing.
Ludwig van Hooren Vakfotografie privacyverklaring
Terug naar Fotoreis Istanbul september 2006.